Google rolt de grootste core update van het jaar uit

Het algoritme van Google is op dit moment onderhevig aan een update. Als de “December 2020 Core Update” impact heeft op jouw website dien je mogelijk in actie te komen.
Geschreven op:
16/12/2020

Op dit moment is Google de grootste algoritme update van het jaar aan het uitrollen. Op 3 december gaf Google middels een tweet aan gestart te zijn met het doorvoeren van een update.

De update wordt ook wel “December 2020 Core Update” genoemd. Naar verwachting kan het tot twee weken duren voordat deze volledig is doorgevoerd. De timing is op zijn minst opmerkelijk te noemen met Black Friday/Cyber Monday net achter de rug en de feestdagen in het verschiet. De update komt ook voor onze SEO-specialisten als een enorme verrassing, aangezien Google eerder aankondigde grote updates rondom feestdagen zoveel mogelijk te beperken.

Google updates

Google rolt vrijwel dagelijks updates uit in het algoritme om de zoekresultaten te verbeteren. Een aantal keer per jaar is deze update wat groter, dit wordt dan een “core update” genoemd. Google deed voor het laatste een grote update in mei. Deze update had met name impact op website met weinig content, zoekopdrachten met verschillende zoekintenties en lokale zoekopdrachten. Bij de uitrol van een core update zijn er doorgaans bij veel websites wijzigingen in de posities merkbaar.

December 2020 Core Update

Op het moment van schrijven is de update nog niet volledig doorgevoerd. Welke wijzigingen er zijn gemaakt in het algoritme en welke impact dit heeft is nog niet precies duidelijk. Bij een deel van ons klantportfolio zien we een stijging in de posities sinds 3 december.

We verwachten dat de update is terug te brengen naar de E-A-T ontwikkelingen. Het E-A-T principe (expertise, authoritativeness and trustworthiness) heeft betrekking op de relevantie en betrouwbaarheid van een website. De eerdere core updates hebben hier tevens een rol in gespeeld.

Advies van Google

Als je website is geraakt door de update dan is het van belang om kritisch te kijken naar de verbeterpunten. Een kleine daling in de posities hoeft niet per se een signaal te zijn dat er iets mis is met je website. Google geeft zelf een aantal belangrijke adviezen:

  • Zorg dat de content actueel, relevant en onderscheidend is.
  • Zorg voor een mobiel- en gebruiksvriendelijke website.
  • Zorg dat je website voldoet aan de E-A-T richtlijnen.
  • Zorg voor het gebruik van gestructureerde gegevens.

Hoewel de exacte werking van het algoritme niet bekend is, heeft Google duidelijke richtlijnen voor webmasters die gebruikt kunnen worden bij het optimaliseren van een website.

Wat is het effect van de update op jouw website?

Benieuwd of jouw website geraakt is door de recente core update? Dan kun je dit controleren in de Google Search Console of SemRush (of andere SEO-tool). Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schroom vooral niet om ons te contacten. Onze SEO-experts helpen je graag om jouw website data te analyseren en te vertalen naar concrete actiepunten om eventuele verliezen in posities te herstellen.

Maandelijks de Thought Starter in je mailbox?
Meer weten of een vraag?

Wij helpen je graag!

Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klik op bovenstaande button om de gegevens te verzenden. We zullen je gegevens gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie lees je in de privacyverklaring.

Gratis proefperiode

Vrijblijvend starten met marketing automation

Vraag nu direct een vrijblijvende trial van ActiveCampaign aan. Vervolgens heb je 14 dagen de tijd om ActiveCampaign van voor tot achter te testen.

Bedankt voor je aanvraag! Binnen enkele ogenblikken ontvang je een mail met inloggegevens om de komende 14 dagen ActiveCampaign te ontdekken!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Interessant voor jou?

Online Concurrentie Check.

Laat onze specialisten uitzoeken wat jij kan leren van de aanpak van je concurrent:

Check aanvragen
Bedankt voor jouw interesse. Je hoort spoedig van ons.
Oeps! Er ging iets fout bij het versturen.
Wij geven mooie MKB bedrijven het podium dat ze verdienen!

Laat mij eens
met je meedenken!

06 - 10 88 10 99
WhatsApp
Bel, app of mail mij om jouw uitdagingen te bespreken.
Bart Degeling
Partner / Consultant