Meer uit je website halen? Verleg je focus!

De meeste bedrijven richten hun website nog zo in dat het volledig draait om conversie. Om het directe contactmoment, de aankoop. Om de harde conversie. Maar wil je meer uit je website halen, dan is het belangrijk om je focus te verleggen naar eerder in de customer journey. Naar het opbouwen van een relatie met je (potentiële) klant, nog voordat ze ‘aankoopklaar’ zijn.
Geschreven op:
26/12/2019

Van bezoeker naar klant

Er is een grote diversiteit aan producten en diensten waar jouw (potentiële) klanten uit kunnen kiezen. Jij moet dus met veel andere bedrijven concurreren om ervoor te zorgen dat iemand toch bij jou koopt. Het is belangrijk om een relatie op te bouwen met je bezoekers, zodat zij meer verbinding voelen met jouw merk en dus eerder geneigd zijn om klant te worden.

Het begint allemaal met de bezoeker op jouw website krijgen met SEO-optimalisatie en/of online advertising. Maar hiervoor moet je er eerst nog achter komen hoe mensen zoeken. Alleen zo kan je deze zoekwoorden in jouw teksten verwerken. Maak vervolgens gebruik van gepersonaliseerde opt-ins om je bezoeker te overtuigen. Denk bijvoorbeeld aan gratis weekmenu’s op een website over afvallen.

Je kunt daarna nog een stapje verder gaan door bijvoorbeeld een gratis maandmenu aan te bieden, mits ze hun (contact)gegevens invullen. Marketing Automation is hiervoor een mooi middel. Met een marketing automation systeem stuur je, volledig geautomatiseerd, e-mailings waar jouw doelgroep op zit te wachten. Nog een stapje dichter bij het opbouwen van die oh zo belangrijke klantrelatie. Want een goede klantrelatie verhoogt uiteindelijk het aantal online conversies. Aan de slag met marketing automation? Vraag nu een gratis proefperiode van ActiveCampaign aan.

Harde conversies vs. soft conversies

Ben je hard aan het werken aan de relatie met je klant? Schrik hem of haar dan niet meteen af met harde conversies als ‘Koop nu’ of ‘Bel ons’. Voordat een bezoeker contact met je opneemt of een aankoop doet, is er een heel proces aan vooraf gegaan. Ze moeten je eerst leren kennen (know), leuk gaan vinden (like) en ook nog gaan vertrouwen (trust). Anders kopen ze niks. Deze oriënterende fase is dus enorm belangrijk. Dit levert namelijk soft conversies op. Wat het verschil is tussen een harde en een ‘zachte’ conversie?

Een harde conversie draagt direct bij aan het resultaat van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een product, het aanvragen van een offerte of het opnemen van contact. Soft conversies zorgen daarentegen niet direct voor nieuwe klanten. Maar soft conversies zijn wel heel erg waardevol in het traject dat iemand doorloopt. Het traject om een relatie op te bouwen, het traject tot aan het moment dat iemand daadwerkelijk klant wordt.

Het uiteindelijke doel van een soft conversie? Potentiële klanten binden en uiteindelijk overtuigen tot een harde conversie.

Welke soft conversies zijn er?

Er bestaan verschillende vormen van een soft conversie, zoals:

  • Het inschrijven voor een nieuwsbrief
  • Het toevoegen van een product aan een winkelmandje
  • Het gebruik maken van de routeplanner om alvast een idee te krijgen over waar jouw winkel zich bevindt
  • Het gebruiken van een productvergelijker
  • Het gebruiken van de chatfunctie
  • Minimaal een aantal seconden tot minuten actief zijn op een pagina
  • Met een lead quiz uitzoeken welk product past bij de wens van een potentiële klant

Waarom zijn soft conversies zo belangrijk

Ondanks dat een soft conversie niet direct voor omzet zorgt, is het een belangrijke graadmeter voor de koopintentie van een potentiële klant. Soft conversies zijn dus erg belangrijk wanneer je het vanuit de bezoekers van je website bekijkt. De eerste stap die zij nemen, is het zoeken van informatie. Wat is er allemaal? Wat zijn de verschillen? En wat past het beste bij mijn behoeften en wensen?

De drempel naar een soft conversie ligt een stuk lager dan voor een harde conversie. Tijdens deze zoektocht heeft een bezoeker zich misschien wel ingeschreven voor een nieuwsbrief of een verzoek tot contact aangevraagd. Door deze stappen, deze gegevens goed te analyseren, kan jij potentiële klanten in een latere fase overtuigen tot het doen van een harde conversie. Soft conversies kunnen dus, mits er goed op ingespeeld wordt, zeker zorgen voor een hogere omzet.

Vertrouwen winnen en leads opwarmen

Het allerbelangrijkste wat je met soft conversies bereikt, is het winnen van vertrouwen van bezoekers. En vertrouwen is één van de belangrijkste voorwaarden om leads op te warmen voor het opnemen van contact of het doen van een aankoop van een product of dienst. Know, like, trust, buy.
Een goede manier om een klantrelatie op te bouwen met leads, is marketing automation. Marketing automation helpt je om bestaande leads sneller en effectiever om te zetten naar klanten, om ze over te laten gaan tot harde conversies. Daarnaast helpt het ook om sterke klantrelaties op te bouwen en te onderhouden.

Je segmenteert met marketing automation namelijk makkelijk op verschillende fases in de customer journey. Zo weet je zeker dat je altijd relevante en perfect afgestemde e-mails stuurt, en hoef je niet bang te zijn dat je jouw potentiële klant afschrikt met een te harde sales-mail. Goed voor de klantrelatie én het imago van jouw bedrijf. Direct starten met marketing automation? Start nu jouw gratis proefperiode voor ActiveCampaign.

Meer uit je website halen? Bambuu helpt je graag!

Wil jij ook meer uit je website halen met behulp van soft conversies en marketing automation? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan vrijblijvend contact op met Bambuu. Onze vakmensen helpen je graag met het verleggen van je focus.

Maandelijks de Thought Starter in je mailbox?
Meer weten of een vraag?

Wij helpen je graag!

Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klik op bovenstaande button om de gegevens te verzenden. We zullen je gegevens gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie lees je in de privacyverklaring.

Gratis proefperiode

Vrijblijvend starten met marketing automation

Vraag nu direct een vrijblijvende trial van ActiveCampaign aan. Vervolgens heb je 14 dagen de tijd om ActiveCampaign van voor tot achter te testen.

Bedankt voor je aanvraag! Binnen enkele ogenblikken ontvang je een mail met inloggegevens om de komende 14 dagen ActiveCampaign te ontdekken!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Interessant voor jou?

Online Concurrentie Check.

Laat onze specialisten uitzoeken wat jij kan leren van de aanpak van je concurrent:

Check aanvragen
Bedankt voor jouw interesse. Je hoort spoedig van ons.
Oeps! Er ging iets fout bij het versturen.
Wij geven mooie MKB bedrijven het podium dat ze verdienen!

Laat mij eens
met je meedenken!

06 - 10 88 10 99
WhatsApp
Bel, app of mail mij om jouw uitdagingen te bespreken.
Bart Degeling
Partner / Consultant