The 9 word e-mail..

Bijna alle bedrijven hebben er nog wel één, een database waarin oude leads staan. Maar wat kan je ermee? En hoe blaas je er nieuw leven in?
Geschreven op:
9/6/2021

Het principe achter ‘’the 9 word e-mail’’ is oorspronkelijk bedacht door Dean Jackson. Het is een korte e-mail die je kunt sturen naar je mailbestand met als doel om inactieve leads nieuw leven in te blazen. De naam kan wat verwarrend maken maar het mogen overigens ook iets meer of minder woorden zijn ;).

Dean ontdekte dat bij de bedrijven waar hij mee in aanraking kwam 50% van alle leads/aanvragen uiteindelijk binnen 18 maanden hetgeen kochten waar ze in eerste instantie informatie voor hadden aangevraagd. Maar dat slechts 15% van deze leads dit binnen de eerste 90 dagen na hun aanvragen deden. Het betekende dat het potentieel van de omzet dus veel verder in de toekomst lag dan dat het bedrijf dacht. Echter, het actieve sales/opvolg proces was toen al lang gestopt.

Veel organisaties zijn er op gericht om doorlopend nieuwe leads te verzamelen en deze vervolgens zo snel mogelijk te converteren tot klant. Op het moment dat de mensen niet binnen een afzienbare tijd overgaan tot aankoop, verdwijnen ze op de mailinglijst en stopt de algehele opvolging. De ervaring van Dean was dat dit vaak binnen 90 dagen gebeurt.

Door het sturen van een korte email met een oprechte vraag kwam hij erachter dat je zo weer in goed contact kon komen met mensen die de sales- en marketingafdelingen eigenlijk al hadden afgeschreven.

De vraag in kwestie dient dan wel echt oprecht en geïnteresseerd te zijn en niet direct gericht op de conversie.

Voorbeelden voor een goede vraag

Stuur dus een e-mail met een oprechte vraag. Dus alleen vragen: “Heb je inmiddels al een woning gekocht?”, en niet: “Wil je een woning van ons kopen of heb je die al gekocht?” Een aantal andere voorbeelden die zouden kunnen worden ingezet zijn:

 • Ben je nog steeds op zoek naar een nieuwe baan?
 • Ben je nog beschikbaar?
 • Ben je uiteindelijk nog gestart met opleiding x?
 • Heb je je huis al verkocht?
 • Ben je nog met je tuin bezig?
 • Ben je nog bezig met afvallen?
 • Heb je je doel al gehaald?
 • Heb je ons whitepaper al gelezen?

Nogmaals, het doel is om het gesprek weer opnieuw op te starten. Niet iedereen die reageert zal interesse hebben of klant worden maar het geeft je wel nieuwe kansen en inzichten.

Het bijkomende voordeel dat bijdraagt aan de goede resultaten is dat het het patroon doorbreekt van de ‘’mooi opgemaakte, zeer inhoudelijke maar ook onpersoonlijke mails’’ die ze periodiek van je ontvangen.

De 9 word e-mail in de praktijk

Door de resultaten van Dean zijn we Bambuu enthousiast geworden en zijn we dit in de praktijk gaan testen om te kijken of dit ook goed werkt voor onze klanten.

Dit doen we nu grofweg op 2 verschillende manieren:

 1. Het versturen naar een (wat groter) mailing bestand (zonder klanten).
 2. Als afsluitende stap van een marketing automation funnel.

De eerste resultaten zijn uiterst hoopvol. Zie hieronder wat voorbeelden (voorbeelden van resultaten verstuurd naar een mailinglijst).

Het betekent dus wel dat ze bij deze 2 partijen respectievelijk 144 ‘’warme ‘’mensen een persoonlijke reactie terug hebben moeten sturen. Dat is ergens intensief natuurlijk maar gezien de resultaten meer dan de moeite waard gebleken.

Enkele tips

Wil je zelf aan de slag hiermee? Hieronder vind je dan nog wat samenvattende tips welke je in gedachten kan houden:

 • Keep it short dus. Gebruik slechts 1 vraag en wees niet te uitgebreid.
 • Het hoeven niet precies 9 woorden te zijn.
 • Gebruik een onderwerpregel welke vragen oproept.
 • Gebruik geen mailing template.
 • Wees oprecht en niet opdringerig.
 • Maak de mail persoonlijk. Gebruik de naam van de persoon.
 • Inhoud moet om de persoon zelf gaan en niet over jou als bedrijf.
 • Om de juiste toon te vinden bedenk wat je die persoon zou vragen als je hem toevallig bij een koffietent tegen zou komen.
 • Behandel de inhoud als een dialoog. Het moet logisch voelen om de mail uiteindelijk te beantwoorden.

Wil je meer weten over de resultaten die we hebben behaald en wat voor impact dit op jouw organisatie kan hebben? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag op weg.

Maandelijks de Thought Starter in je mailbox?
Meer weten of een vraag?

Wij helpen je graag!

Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klik op bovenstaande button om de gegevens te verzenden. We zullen je gegevens gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie lees je in de privacyverklaring.

Gratis proefperiode

Vrijblijvend starten met marketing automation

Vraag nu direct een vrijblijvende trial van ActiveCampaign aan. Vervolgens heb je 14 dagen de tijd om ActiveCampaign van voor tot achter te testen.

Bedankt voor je aanvraag! Binnen enkele ogenblikken ontvang je een mail met inloggegevens om de komende 14 dagen ActiveCampaign te ontdekken!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Interessant voor jou?

Online Concurrentie Check.

Laat onze specialisten uitzoeken wat jij kan leren van de aanpak van je concurrent:

Check aanvragen
Bedankt voor jouw interesse. Je hoort spoedig van ons.
Oeps! Er ging iets fout bij het versturen.
Wij geven mooie groeibedrijven het podium dat ze verdienen!

Laat mij eens
met je meedenken!

06 - 10 88 10 99
WhatsApp
Bel, app of mail mij om jouw uitdagingen te bespreken.
Bart Degeling
Partner / Consultant