Blog: Wil de échte marketeer nu opstaan?

Je zit op een verjaardag en er wordt aan jou gevraagd wat je favoriete serie is. Je geeft antwoord en er vindt een gesprek plaats. Herkenbaar? Ja toch. Wat nou als er op datzelfde moment een menigte in de achtertuin staat die allemaal jouw naam schreeuwen. Of in de woonkamer mensen stilzwijgend rondlopen met je naam op een bord genoteerd. Ja dat is raar. Toch gebeurt dit dagelijks op social media.
Geschreven op:
2/1/2018

Marketing is in de basis jouw unieke verhaal vertellen in je doelgroep. Authentiek en relevant. Dat mensen jou als merk/dienst leren kennen. Jouw aanbod ontdekt. En als ze geïnteresseerd zijn eventueel iets bij jou afnemen en/of kopen. Om later weer terug te keren. Een middel om dit doel te bereiken is social media. Veel doelgroepen in Nederland zijn inmiddels ook op dit medium actief: Facebook heeft een machtspositie verworven. Of dit blijft en waar het naartoe gaat? Geen idee. Het digitale landschap voorspellen is een kunst op zich is wel gebleken.

Maar wat we wel weten is dat héél veel bedrijven er alles aan doen om op te vallen. Reacties ontlokken op social media. Dat wordt Clickbait genoemd (lees: klikaas). En dat gaat Facebook snoeihard aanpakken. Ze willen het volledig slopen. Nooit meer: like ons bericht en maak kans op een droomreis. Of: tag alle vrienden met de letter E. Reageer met JA als jij ook gek van voetbal bent.

Sommige marketeers gaan buiten de gebaande paden om mensen te bereiken. Met één doel: zoveel mogelijk bereik realiseren. En ja, online marketingbureaus hebben daar in het verleden mee geëxperimenteerd. Ook Bambuu heeft een aantal proefballonnetjes op dit gebied losgelaten. Je wilt immers nieuwe methodieken en manieren snappen als marketeer. Ook dat is Silicon Valley opgevallen: bedrijven betalen namelijk niet voor Clickbait. En dat vinden ze bij Facebook bloedirritant en hebben daarom een nieuw algoritme ontwikkeld. Ze willen het de marketeers een stuk moeilijker maken.

Ik drop dan graag de stelling: zijn dit wel marketeers? Authentiek, relevant en creatief. Dat is wat mij betreft de basis van marketing. Clickbait voegt geen waarde toe voor de gebruiker en heeft gevolgen voor je merkpositionering. Letterlijk de fundering waar jij als marketeer dagelijks mee bezig moet zijn. Dat wil en mag je niet verkwanselen. Maar ben ook nieuwsgierig hoe andere marketeers er tegen aan kijken?!

De nieuwe maatregel van Facebook leidt vanaf nu ook tot minder bereik bij dergelijke posts. Ook als de marketeer af en toe enkel organische posts plaatst. Volgende stap in het nieuwe beleid is het blokkeren van de bedrijfspagina. Oeps. Daar gaat al je bloed, zweet en tranen in het opbouwen van fans en likes.

Ik ben het niet altijd eens met Facebook. Zeker gezien hun monopolie positie. Maar wat ze nu stimuleren is het plaatsen van relevante en met name eerlijke content. Dwingen marketeers om na te denken om op een andere manier hét verhaal te vertellen. Strategisch. Terug naar de basis van marketing. Wil de echte marketeer nu opstaan?!

Erik Dijkman
Marketing Strateeg

Maandelijks de Thought Starter in je mailbox?
Meer weten of een vraag?

Wij helpen je graag!

Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klik op bovenstaande button om de gegevens te verzenden. We zullen je gegevens gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie lees je in de privacyverklaring.

Gratis proefperiode

Vrijblijvend starten met marketing automation

Vraag nu direct een vrijblijvende trial van ActiveCampaign aan. Vervolgens heb je 14 dagen de tijd om ActiveCampaign van voor tot achter te testen.

Bedankt voor je aanvraag! Binnen enkele ogenblikken ontvang je een mail met inloggegevens om de komende 14 dagen ActiveCampaign te ontdekken!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Interessant voor jou?

Online Concurrentie Check.

Laat onze specialisten uitzoeken wat jij kan leren van de aanpak van je concurrent:

Check aanvragen
Bedankt voor jouw interesse. Je hoort spoedig van ons.
Oeps! Er ging iets fout bij het versturen.
Wij geven mooie groeibedrijven het podium dat ze verdienen!

Laat mij eens
met je meedenken!

06 - 10 88 10 99
WhatsApp
Bel, app of mail mij om jouw uitdagingen te bespreken.
Bart Degeling
Partner / Consultant