Hoe digitaal volwassen is jouw organisatie?

Het veranderende klantgedrag en versterkte online concurrentie zorgen ervoor dat je organisatie nog sneller digitaal volwassen moet worden. Maar hoe dan?

Fabian Slosse
Door:
Fabian
Tuesday
13
April
2021
Strategie

Een groot gedeelte van het oriëntatieproces in aanloop naar een aankoop speelt zich online af. Als je niet zichtbaar of vindbaar bent op het juiste moment in de online klantreis, kom je niet of nauwelijks in contact met prospects en leads. Kijk verder dan marketing… Ook je organisatie en processen moeten transformeren om grip te krijgen op je bedrijfsdoelstellingen.

Hoe de digitale adoptie effect heeft op jouw business?

De digitale adoptie is versneld door de pandemie, met als gevolg dat jouw organisatie moet doorontwikkelen door de veranderende wens van de consument of klant. Of je nu actief bent in B2B of e-commerce, het is zeker dat de gebruiker voor diverse aspecten in de klantreis is geswitcht naar digitale kanalen. Meer informatie over de veranderde klantreis? Bekijk de infographic van Google hier.

Een juiste implementatie van digitale volwassenheid kan een bedrijf al snel 20% extra omzet opleveren met een besparing van 30% op de kosten. Bedrijven die ontwikkelen op het gebied van technologie, data en onder toezicht van de juiste mensen, kunnen het resultaat van hun campagnes met 35% verhogen. Bron: Link.

Nu economisch herstel in zicht is, is het zaak om de boel op orde te krijgen om de nieuwe digitale verwachtingen van de consument of klant te blijven matchen. Des te meer reden om je klanten een excellente online ervaring te bieden om je te kunnen onderscheiden en een voorsprong te nemen op de concurrentie.

Een draai maken

Hoewel we momenteel nog middenin de crisis zitten, is het volgens experts aan te raden om naar de toekomst te kijken met de aanpak Survive > Pivot > Thrive. Die draai maken, ofwel Pivot, middels een digitale transformatie is waar veel organisaties nú mee aan de slag moeten, om in de toekomst relevant te zijn of blijven voor hun klant of consument.

Dus, aan het werk! Maar hoe begin je? Waar begin je? Hoe digitaal volwassen is mijn bedrijf, vraag je je af?

Er zijn verschillende modellen die je meer inzicht kunnen geven in waar je bedrijf staat. Bambuu heeft het Growth Readiness Tool ontwikkeld om de huidige situatie te toetsen op organisatie, marktbewerking en fundament. Check ook Google Digital Maturity Assessment met een online vragenlijst: Link.

Of wil je toegang tot de Bambuu Growth Readiness Tool zoals in onderstaande afbeelding? Neem even contact op.

De verschillende fase van digitale volwassenheid

We onderscheiden 4 fases binnen de online volwassenheid van een bedrijf. Eigenlijk 5, maar in de fase ‘Abscent’ is er geen digitale volwassenheid aanwezig, dus die laat ik voor het gemak ook hier achterwege.

Ad hoc

Ook bekend als de fase die wordt gekenmerkt als; in ontwikkeling. Het bedrijf maakt voornamelijk gebruik van externe data voor input in de marketing campagnes. Structuur en sturing ontbreekt en er is geen overkoepelende strategie of duidelijke link met sales activiteiten.  

Progressive

Oftewel, vooruitstrevend of in opkomst. Er is een overkoepelende strategie met een duidelijke stip op de horizon, doorvertaald naar KPI's. Organisaties gebruiken hun eigen (first-party) data om beslissingen te nemen. Meestal wordt er gewerkt in silo's waar één marketingkanaal wordt geoptimaliseerd en getest, los van het andere. De data is gestructureerd en geeft inzicht in haalbaarheid van de doelstellingen die kunnen worden gerealiseerd middels een tijdslijn.

Mature

In deze fase is er een vorm van digitale volwassenheid aanwezig. De strategie wordt consistent binnen de organisatie uitgerold en toegepast. De data is geïntegreerd over verschillende platformen en kanalen. Dit zijn bijvoorbeeld koppelingen en inzicht in de funnel van je website en statistieken in relatie met je marketing automation tool, CRM en overige data bronnen. In deze fase is er voldoende tijd en budget beschikbaar in de organisatie om te analyseren en inzichten om te zetten naar concrete acties. De organisatie staat, de rollen, werkprocessen en verantwoordelijkheden zijn gedefinieerd.

World Class

Geoptimaliseerd of uitgespeeld ;). Hoe je het ook wilt noemen...  Er is een dynamische executie van gepersonaliseerde digitale aanpak over verschillende kanalen. Strategische focus is leidend binnen de organisatie en er is ruimte om marketing- sales en communicatie tactieken op basis van data te automatiseren en te implementeren. In de laatste fase is er grip op de volledige purchase journey / koopproces van de potentiële klant. Bij het bereiken van World Class is waar bedrijven overwegend de hoogste ROI weten te behalen en er exponentiële groei mogelijk is.

Waar sta je nu? Begin met een 0-meting

Om te bepalen waar je naartoe wilt in de toekomst, is het zaak op te bepalen waar je staat vandaag. Ga niet een kant op roeien, voordat je weet waar je je op zee bevindt.

Begin bij het huidige fundament als ijkmoment of 0-meting:

  1. Vertaal bedrijfsdoelstellingen door naar relevante en meetbare marketing KPI's;
  2. Breng data bronnen en tools in kaart en zorg voor goede (web) analytics met doelen die bijdragen aan je business;
  3. Beleg verantwoordelijkheden binnen je organisatie of teams en zorg voor een vast werkritme.

Belangrijk om te weten dat maar een 2% van de bedrijven wereldwijd digitale volwassenheid op het hoogste niveau heeft bereikt. Veel transformaties falen, omdat het doel van de verandering niet helder is. Het adopteren van nieuwe technologieën of innovatief zijn, is in ieder geval nooit het doel. Het moet bijdragen aan je bedrijf of business model.

Meer lezen aan de hand van een case? Check: de digitale volwassenheid van Joinuz.

Digitale volwassenheid, de term geeft al aan dat het een groeiproces is dat tijd vergt. Dus geef het de tijd, maar start vandaag!

Ben jij klaar om je klantreis te digitaliseren? Je bedrijf klaar te stomen voor de toekomst en je marketingactiviteiten in lijn te brengen met de verwachtingen van de consument of klant? Neem contact op om te sparren.

Arrow icon
Fabian Slosse
Fabian Slosse
Team Manager / Marketing Strateeg

Interesse in onze aanpak? Laat Bambuu meekijken met je uitdagingen.

Bekijk of je in aanmerking komt voor een vrijblijvende nulmeting door onze specialisten.

No items found.