Universal Analytics properties worden verwijderd

Vanaf 1 juli 2024 worden Universal Analytics properties verwijderd. Hierdoor heb je straks geen toegang meer tot historische data. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om de historische gegevens te behouden.

Universal Analytics properties worden verwijderd vanaf 1 juli 2024. Ontdek nu wat jij kunt doen om de historische gegevens te behouden.

Laurenze Meskers
Door:
Laurenze
Monday
29
April
2024
Executie

In 2020 is Google Analytics 4 (GA4) aangekondigd. Met deze tool kan websiteverkeer en bezoekersgedrag in kaart worden gebracht. Google Analytics 4 is de opvolger van Universal Analytics. Sinds 1 juli 2023 is Universal Analytics gestopt met het verwerken van gegevens. Hierdoor werd men geforceerd om de overstap te maken naar Google Analytics 4. Inmiddels heeft Google laten weten dat Universal Analytics properties binnenkort worden verwijderd. 

Wat gaat er precies gebeuren?

Vanaf 1 juli 2024 hebben gebruikers geen toegang meer tot de Universal Analytics-properties. Naar verwachting zal dit binnen een week voor alle gebruikers van toepassing zijn. De gegevens worden vervolgens in de daarop volgende weken door Google verwijderd. 

Om ervoor te zorgen dat je de historische gegevens kunt behouden, is het belangrijk om vóór 1 juli 2024 actie te ondernemen. Na deze datum zijn de historische gegevens niet meer toegankelijk.

Wat kun je doen?

Om de historische gegevens te behouden adviseert Google om de data te exporteren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, namelijk:

  • Afzonderlijke rapporten exporteren 
  • De Google Spreadsheet add-on voor Analytics gebruiken om gegevens archiveren
  • Exporteren van de gegevens naar Cloud Storage (met Google Analytics Reporting API) en deze koppelen aan Looker Studio 
  • Gegevens exporteren naar BigQuery (alleen voor Google Analytics 360-gebruikers)

Voor het gebruik van Google Cloud Storage en Bigquery is enige technische kennis vereist. Bovendien zitten er (extra) kosten verbonden aan het gebruik van deze services. 

Wij raden aan om de belangrijkste rapporten afzonderlijk te exporteren. Dit kan naar een .pdf, .csv, .xlsx bestand of naar Google Spreadsheets. De afzonderlijke exports zijn ruwe data, waardoor de mogelijkheden om deze te analyseren beperkt zijn.

Wil je iets meer inzicht? Dan raden we aan om de gegevens via de Google Spreadsheet add-on te exporteren naar Google Spreadsheet. Ondanks dat er nog steeds restricties zijn, geeft het meer inzicht en kun je de data makkelijker gebruiken voor een analyse van de historische gegevens.  

Hulp nodig?

Wil jij de historische gegevens uit Universal Analytics behouden? Wij kunnen je helpen om een back-up te maken van je Universal Analytics properties. 

Laurenze Meskers
Laurenze Meskers
Lead Innovatie

Interesse in onze aanpak? Laat Bambuu meekijken met je uitdagingen.

Bekijk of je in aanmerking komt voor een vrijblijvende nulmeting door onze specialisten.

No items found.