Thought Starter: Concurrenten zijn oenen!

De meeste ondernemers die wij spreken, vinden hun concurrenten eigenlijk … Prutsers. Oenen! Te duur. Geen kwaliteit. Geen respect voor de klant. Gebrek aan service. Geen knip voor de neus waard :-) Hoe slim is deze instelling?
Geschreven op:
5/9/2018

Veel ondernemers die wij spreken, vinden hun concurrenten eigenlijk … Prutsers. Oenen! Te duur. Te goedkoop. Geen kwaliteit. Geen respect voor de klant. Gebrek aan service. Geen knip voor de neus waard :-)

Mmm …

Aan de ene kant is het goed om te vinden dat je de beste aanpak hebt. Om uit te gaan van jouw eigen kracht. Dat vertrouwen heb je nodig om een bedrijf te kunnen bouwen. Om zelfverzekerd te kunnen communiceren over jouw mooie oplossingen.

Levensgevaarlijk

Aan de andere kant is het le-vens-ge-vaar-lijk om je concurrenten te snel weg te zetten. Waarom het zo erg is? Het maakt je blind. Het ontslaat je van de plicht om uit te vinden hoe het écht zit:

 • waar is mijn concurrent eigenlijk beter in?
 • waar ben ik zelf bewijsbaar beter in?
 • zijn er dingen waar ik eigenlijk jaloers op ben?
 • heb ik klanten die beter bij mijn concurrent passen?
 • zit er misschien toch verschil in onze doelgroepen?

Het beantwoorden van deze vragen is lastig en kost veel tijd. Het vraagt een gezonde dosis zelfkritiek en een realistische kijk op de wereld. Gedegen onderzoek bovendien.

Wat kun je doen?

Zoek een 'concurrent' of branchegenoot die relatief veel tijd en budget in marketing stopt, en:

 • ontdek welke unieke, onderscheidende voordelen jouw concurrent brengt via haar (online) communicatie
 • download een brochure of flyer om te zien welke aspecten worden benadrukt (vaak ook in Google te vinden door te zoeken op *bedrijfsnaam brochure filetype:pdf*)
 • krijg een beeld bij het klantprofiel: check op social media de respons en profielen van fans die de interactie aangaan
 • bekijk welke websites links hebben naar jouw concurrent, om te achterhalen waar en waarover ze publiceert (gebruik een tool als SEranking.com)
 • onderzoek op welke zoekwoorden jouw concurrent goed scoort in Google (gebruik een tool als SEranking.com)
 • bekijk in Google Ads met welke concurrenten je in de veiling zit, en op welke keywords zij het beter doen (check Veilingdetails in je Google Ads account)
 • analyseer de website van jouw concurrent om inspiratie op te doen voor slimme conversietriggers, zoals tests, offertemodules en downloads.

Het resultaat van deze exercitie is zeer waardevol. Het leert je waar je kan verbeteren. Welke boodschap je moet brengen. Wie precies je doelgroep is. En het geeft je respect voor je concurrenten, waardoor je je kan inspireren met de mooie dingen die zij laten zien.

Uiteraard kun je deze exercitie zelf doen of laten doen. Voor hulp of ondersteuning, bel onze marketeers op 085 210 4747.

Cheers 💪🏻

Team Bambuu

Maandelijks de Thought Starter in je mailbox?
Meer weten of een vraag?

Wij helpen je graag!

Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klik op bovenstaande button om de gegevens te verzenden. We zullen je gegevens gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie lees je in de privacyverklaring.

Gratis proefperiode

Vrijblijvend starten met marketing automation

Vraag nu direct een vrijblijvende trial van ActiveCampaign aan. Vervolgens heb je 14 dagen de tijd om ActiveCampaign van voor tot achter te testen.

Bedankt voor je aanvraag! Binnen enkele ogenblikken ontvang je een mail met inloggegevens om de komende 14 dagen ActiveCampaign te ontdekken!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Interessant voor jou?

Online Concurrentie Check.

Laat onze specialisten uitzoeken wat jij kan leren van de aanpak van je concurrent:

Check aanvragen
Bedankt voor jouw interesse. Je hoort spoedig van ons.
Oeps! Er ging iets fout bij het versturen.
Wij geven mooie MKB bedrijven het podium dat ze verdienen!

Laat mij eens
met je meedenken!

06 - 10 88 10 99
WhatsApp
Bel, app of mail mij om jouw uitdagingen te bespreken.
Bart Degeling
Partner / Consultant