Thought Starter: Hoe meet je online effectiviteit?

Paginaweergaven. Time on site. Hits. Help! Hoe bereken je of je website het goed doet?
Geschreven op:
25/4/2019

Om kort te gaan: berekenen of je website het goed doet kun je niet generaliseren. Iedere organisatie is anders, iedere website is dat ook. Toch heb je een paar indicatoren die van toepassing zijn op bijna iedere website.

Hoe kom je aan bezoekers?

Is jouw website in staat om zelf bezoekers aan te trekken? Met zelf bedoelen we: organisch; vanuit direct, organic search (SEO) of referrals (linkjes). Deze bezoekers komen naar jou omdat ze je kennen, of omdat je website goed vindbaar is. Via zoekmachines of via links van andere websites.

Alle andere bezoekers? Daar moet je direct werk voor doen of geld in steken. Bijvoorbeeld door het versturen van een nieuwsbrief of het opzetten van een Google Ads account. Niet erg, maar niet perse verdienste voor jouw website.

Houd bounce rate in de gaten

Bounce rate betekent vrij vertaald: het Stuiter Ratio. Hoeveel bezoekers op jouw website stuiteren direct weer weg - zonder ook maar ergens op te klikken? Ze gaan (terug) naar een andere website of sluiten de browser af, zonder verder te kijken op jouw website.

Bounce is in principe onwenselijk. Je hebt veel geïnvesteerd in het aantrekken van een bezoeker. Liever wil je dat deze doorklikt naar verdiepende informatie of een contactpagina.

Uitzondering:

Vaak zie je hoge bounce op specifieke pagina’s, zoals contact. Dit kan te maken hebben met bezoekers die alleen op jouw website kwamen voor je adres of telefoonnummer. Sluit dit soort uitkomsten uit in je analyse.

Hoe presteren je bestemmingspagina's?

Jouw bezoeker landt op een pagina binnen jouw website. Dit noemen we ‘bestemmingspagina’s’. Je kan uit Google Analytics een top 10 halen, van belangrijkste bestemmingspagina’s binnen de website. Iedere bestemmingspagina heeft een logische opvolger.

Voorbeeld: landt jouw bezoeker op een nieuwsbericht over een productlancering? Dan wil je dat de bezoeker doorklikt naar de achterliggende productpagina, of de contactpagina. Via ‘Navigatieoverzicht’ in Google Analytics, kun je bekijken of dit nu gebeurt of niet.

Heb je meerdere top 10 bestemmingspagina’s die niet leiden tot een logische doorklik? Werk aan de winkel! Pas de pagina’s zo aan dat de logische doorklik ook echt logisch wordt. Bijvoorbeeld door duidelijke verwijzingen vanuit de content.

Time on site is perspectief

Veel mensen kijken naar ‘time on site’. Hoe lang waren mensen op onze site? Het slechte nieuws is: time on site is niet relevant. Het is niet perse goed of slecht nieuws als iemand kort of lang op jouw website zit.

Het goede nieuws: je kan ‘tijd’ ook per pagina bekijken.

Heb je een ‘navigatiepagina’, waarbij het belangrijkste doel is dat iemand doorklikt? Dan wil je een korte tijd. Lange tijd betekent dat de pagina het niet goed doet.

Heb je een pagina met een filmpje of lange tekst? Dan wil je een lange tijd. Korte tijd betekent dat de content niet geconsumeerd wordt.

Genereer je conversies?

Het is triest, zo’n 98% verlaat gemiddeld een website zonder zich kenbaar te maken. Slechts 2% van de bezoekers onderneemt gemiddeld actie (aanvraag, aanmelding, contact, aankoop).

Gaat nog meer dan 98% zonder conversie weg? Over het algemeen presteert je website dan niet goed. Het is aan jullie om trucs te ontwikkelen zodat meer bezoekers overgaan tot actie. Kies voor laagdrempelige zaken, zoals download van een checklist, of deelname aan een test.

Hoe meer bezoekers je converteert, hoe kleiner de waste binnen jouw marketingbudget.


Hoe ziet de lijn eruit?

Voor alle cijfers geldt: het is wat het is. Als ergens 2% staat, dan is het 2%. Dat kun je mooi vinden, of niet, maar het gaat erom: what’s next? Voor ieder cijfer kun je acties en tests bedenken om het positief te beïnvloeden. En dat is waar het uiteindelijk om gaat:

PROGRESSIE!!!

Maandelijks de Thought Starter in je mailbox?
Meer weten of een vraag?

Wij helpen je graag!

Vul het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klik op bovenstaande button om de gegevens te verzenden. We zullen je gegevens gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie lees je in de privacyverklaring.

Gratis proefperiode

Vrijblijvend starten met marketing automation

Vraag nu direct een vrijblijvende trial van ActiveCampaign aan. Vervolgens heb je 14 dagen de tijd om ActiveCampaign van voor tot achter te testen.

Bedankt voor je aanvraag! Binnen enkele ogenblikken ontvang je een mail met inloggegevens om de komende 14 dagen ActiveCampaign te ontdekken!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Interessant voor jou?

Online Concurrentie Check.

Laat onze specialisten uitzoeken wat jij kan leren van de aanpak van je concurrent:

Check aanvragen
Bedankt voor jouw interesse. Je hoort spoedig van ons.
Oeps! Er ging iets fout bij het versturen.
Wij geven mooie MKB bedrijven het podium dat ze verdienen!

Laat mij eens
met je meedenken!

06 - 10 88 10 99
WhatsApp
Bel, app of mail mij om jouw uitdagingen te bespreken.
Bart Degeling
Partner / Consultant