Thought Starter: Ook jij praat vooral over jezelf

Van onze aandelen in gesprekken, gaat zo'n 60% over onszelf. Dat is niet gek. Onderzoek wijst uit dat 'praten over jezelf' een heuse dopamineshot teweeg brengt.

Sietse Kingma
Door:
Sietse
Monday
21
January
2019
Groeisleutel

Van onze aandelen in gesprekken, gaat zo'n 60% over onszelf. Dat is niet gek. Onderzoek wijst uit dat 'praten over jezelf' een heuse dopamineshot teweeg brengt.

Paradox

Daar komen we op een vreemde paradox. Want hoewel jij het fijn vindt om over jezelf te praten, houden andere mensen er niet zo van als jij het constant over jezelf hebt. Zij hebben het namelijk ook bij voorkeur over zichzelf. Je beloont jezelf dus voor iets dat als onwenselijk wordt ervaren door je omgeving.

Bedrijven

Voor bedrijven geldt vaak precies hetzelfde. Pak er eens wat willekeurige websites bij. De meeste bedrijven hebben het vooral over zichzelf. Denk daarbij aan:

  • wie zijn wij
  • hoe lang bestaan wij
  • welke diensten leveren wij

Logisch. Van jezelf weet je het meest. Het is eenvoudig om het over jezelf te hebben. Het is ook nog eens belangrijk om te vertellen wie je bent en wat je doet.

Overdrijf het niet! Mensen komen naar jou toe om een oplossing te vinden voor hun probleem. Ze willen dingen weten als:

  • hoeveel verstand heb jij van mijn probleem?
  • wat vinden anderen van jouw kwaliteiten?
  • ziet jullie communicatie er verzorgd en betrouwbaar uit?

Egoïsten

We zien het in alle statistiekentools terug: bezoekers van websites zijn volkomen egoïstisch. Ze zijn puur en alleen maar geïnteresseerd in eigen gewin. Kijk vanuit dat perspectief eens naar jullie website. Advertenties. Salespitch.

Beantwoord jij de juiste vragen? Of zou je het iets meer over de ander mogen hebben.

TIP

Dat mensen het vooral over zichzelf hebben, kun jij prima gebruiken voor marketingdoeleinden.

Geef jouw doelgroep de ruimte om honderduit over hun probleem te praten. Bijvoorbeeld met consultancy-formulieren online of eerstelijns telefonisch advies. Uiteindelijk werkt dit net zoals vroeger: de beste luisteraars, krijgen de beste dates :-) Succes!


Cheers

Team Bambuu

Arrow icon
Sietse Kingma
Sietse Kingma
Directeur

Interesse in onze aanpak? Laat Bambuu meekijken met je uitdagingen.

Bekijk of je in aanmerking komt voor een vrijblijvende nulmeting door onze specialisten.

No items found.